Geschreven door: Justin de Bolster – Partner en Manager Strategy & Business Development bij INNSO. Datum: 17-11-2022
Bij INNSO werken we elke dag aan het netwerk van morgen. Maar hoe ziet het netwerk van morgen er precies uit en welke rol speelt de energietransitie daar bijvoorbeeld in? Hoe beïnvloeden de telecom en energiesector elkaar? Welke uitdagingen komen daarbij kijken? In deze derde blog nemen we je mee in onze wereld waarin we elke dag met plezier de uitdagingen aangaan. Je krijgt antwoord op bovenstaande vragen en meer inzicht in onze organisatie.
Het energie- en telecomlandschap van Nederland verandert. Er ontstaat een steeds grotere druk op de netwerken. Dat komt onder andere door de groei van de bevolking en daarmee de steden (woningbouw en voorzieningen), maar ook door digitalisering en economische ontwikkelingen. De energietransitie vraagt om steeds meer duurzaam opgewekte energie, waar zelfvoorzienend en lokale opwekking met mogelijke terug levering onderdeel van zijn.
Toename datastroom
De vraag naar elektrisch vermogen wordt in 2050 drie tot vier keer groter dan nu, is de voorspelling vanuit netbeheerders (Gemeente Amsterdam, Liander, Tennet, 2022). De toenemende vraag naar hoge kwaliteit streaming video, toenemende gebruik cloud diensten en aansluiten van steeds meer slimme apparaten (Machine2Machine) zijn elementen die zorgen voor een toenemende vraag naar netwerkcapaciteit en dekking. In 2030 zijn de wereldwijde digitale datastromen naar verwachting meer dan 20 keer zo groot als die in 2018 (ING Bank, 2019). Betrouwbare energie- en telecominfrastructuur zijn een randvoorwaarde voor nagenoeg alle andere ontwikkelingen in Nederland (en de wereld), zoals woningbouw, stedelijke voorzieningen, emissieloos vervoer en innovaties in vele sectoren. Het gevolg de komende jaren is een forse uitbreiding en vernieuwing van de infrastructuur op energie- en telecomgebied.
De vraag naar elektrisch vermogen wordt in 2050 drie tot vier keer groter dan nu
Hoogste groei
Tevens hebben de telecom en energiesector steeds meer invloed op elkaar. Zo is de enorme groei van data van invloed op het stroomverbruik van datacenters, communicatienetwerken en de apparaten die data verzenden en ontvangen. Het aandeel van data in het wereldwijde stroomverbruik is momenteel 3 procent en naar verwachting 5 procent in 2030 (ING Bank, 2019). Bij netwerken en datacenters is de hoogste groei te verwachten. Om de toename van het stroomverbruik tot een verdubbeling te beperken, moeten datacenters en netwerken aanzienlijk efficiënter worden. Zonder efficiënter gebruik van elektriciteit kan het aandeel in de wereldwijde stroom namelijk stijgen naar meer dan 30 procent (ING Bank, 2019).
Anderzijds zijn telecomtoepassingen nodig om energienetwerken slimmer en efficiënter te maken. Zo geven slimme meters en sensoren in het energienetwerk, verbonden via telecomnetwerken, snel waardevolle informatie over verbruik en mogelijke storingen.
Bij INNSO werken we aan deze uitdagingen die we op korte termijn en de langere termijn bedienen met onze oplossingen. Dat doen we met onze collega’s met technische, bedrijfskundige, commercieel/relationeel en/of juridische kennis en samen met onze opdrachtgevers en partners als netbeheerders, telecom operators, aannemers, apparatuur leveranciers en belanghebbenden. Samen werken we elke dag weer aan het netwerk van morgen!
Heb je een vraag of opmerking over deze blog? Neem gerust contact met ons op.
Lees hier het persoonlijke verhaal van Sevinç, Elektra Engineer bij INNSO.